FELFEDEZŐTÚRÁK

Az MKeys Travel a városlátogatások, nyaralások és a csoportos utazások mellett további lehetőséget is kínál kalandvágyó utasainak az élmények gyűjtéséhez a felfedezőtúrák keretén belül.

A felfedezőtúra alkalmával tapasztalt, legjobb csoportkísérőink egyike vág neki még kevésbé bejárt terepek felfedezésének, mélyebb megismerésének. E speciális utazás célja, hogy a csoportvezető olyan személyes, gyakorlati tapasztalatokat gyűjtsön, melyek segítségünkre lehetnek abban, hogy a jövőben még érdekesebb, tartalmasabb csoportos utakat, városlátogatásokat, nyaralásokat szervezhessünk Nektek.

A felfedezőtúrák valóban kalandtúrák, váratlan helyzetek, meglepetések, nem várt fordulatok színesíthetik a kis csapat útját!

Kérjük, hogy felfedezőtúránkra akkor jelentkezz, ha számodra nem okoz gondot olcsóbb szállásokon aludni, belevetni magad a helyi tömegközlekedés rejtelmeibe; ha úgy érzed, hogy rugalmas és nyitott vagy, és van igényed kicsit kimozdulni a komfortzónádból, új élményeket gyűjteni!

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, a részletekről érdeklődj itt: info@mkeystravel.com vagy a csoportkísérőnél, Kuun Aladárnál (kuun.aladar@gmail.com, 06204321239).
Mivel egy szocialista országba megyünk, így a programokban előfordulhatnak esetleges változások, főleg a szállások és az autó terén.

K U B A
2019. december 18. – 2020. január 5.

Mivel egy szocialista országba megyünk, így a programokban a változás jogát fenntartjuk, főleg a szállások és az autó terén.

Régóta szeretnél eljutni Kubába? Tényleg tele vannak még az utcák ’40-es évekbeli old timerekkel? És a fülledt bárokból salsa szól és száll a szivarfüst és ragyog a nap a fehér, homokos tengerparton? Tényleg létezik még Castro édes-bús, érzéki birodalma? Bizony létezik! Ha még látni akarod, minél hamarabb röppenj velünk Kubába, ne maradj le egyetlen pillanatról sem! Csodás koloniális városok, fehér homokos strandok és dzsungellel borított tájak várnak ránk, hogy koktélokat kortyolva, lágy salsaritmusokkal a háttérben páratlanul kedves kubaiak társaságában éljük át Kubában kicsit az időtlenség érzetét… A programból nem maradhatnak el persze a zöldellő dohányföldek, a szivarmanufaktúrák és a csillogó autómatuzsálemek sem! Mindezt kényelmesen, autentikus magánszállásokon (casa particular), hogy még közelebb kerüljünk Kubához!

Miért menjünk Kubába?
Erre szerencsére rengeteg szót érdemes ejteni. A fantasztikus kobaltkék, fehér homokos, nyugodt, heringezéstől mentes tengerpartokért, a gyönyörű gyarmati és a csúnya imperialista amerikaiak által épített környezetért, ami még pusztulatában is ámulatba ejtően szép, a világ legnagyobb autómúzeumáért, és legfőképpen a kubaiak nullától 100 éves korig áthatóan sugárzó, és főleg a mindenhonnan ömlő táncban zenében megnyilvánuló elképesztő életszeretetét látni.

December 18. Budapest – Moszkva – Havanna, repülés (Aeroflot)

Budapest 23:30 – Moszkva 4:00, Moszkva 07:40 – Havanna 12:45

Érkezés december 19-án a déli órákban. Taxival bemegyünk a központba, és a szállás elfoglalása után fél napos városnézésre indulunk Havannában.

Havanna a Karib vidék legnagyobb városa és minden kubai dolog központja. Zavaros múltja ellenére Havanna viszonylag keveset szenvedett a háborúk és a forradalom során és ma is minden jobbára úgy néz ki, ahogy 100 évvel ezelőtt megépítették. A megfakult dicsőség fénye látszik a városon; az 50-es és 60-as évek régi amerikai autói uralják az utcákat, a festék és a vakolat mindenütt lassan hullik le.
Számos gyönyörű spanyol építészeti remekmű is van a városban, melyeket most renoválnak. Havanna nyüzsgő éjszakai élete, mozik, színházak, kabarék és éjszakai lokálok sora még a legkeményebb utazót is kimerítik, de a forgalom kisebb és az élet kevésbé amerikanizálódott, mint más latin-amerikai városokban. De a régi Havanna megkopott ragyogásán, a felújítást igénylő megkopott lakónegyedeken átsüt a kubaiak barátságossága és vendégszeretete.

Elsőként a Plaza de Armas teret keressük fel, az óváros központját, ahol egymást érik a díszes épületek. Megnézzük az El Templete kápolnát, majd végigsétálunk a díszes Mercaderes utcán. Érintjük a barokk Kormányzói Palotát, amely Kuba egyik legszebb épülete.

szállás: Havanna – 3 éj

December 19.
Betérünk a híres La Bodeguita del Medio bárba, aminek egykor Fidel Castro is törzsvendége volt, de járt itt Salvador Allende, Harry Belafonte, Nat King Cole és Ernest Hemingway is. Megkóstoljuk a helyi mojitot, majd a Central Parkban épült Nagyszínházhoz utazunk. Ebéd után felkeressük a Capitolium épületét, ami pontos mása a Washingtonban található Kongresszusi Palotának, de kissé nagyobb és díszesebb nála. Ezután érintünk egy szép kilátóhelyet, majd a Forradalmi Múzeum mögötti téren, a Granma hajó pavilonját.

December 20.
Városnézés Havannában: ezen a napon folytatjuk a havannai városnézésünket. Délelőtt Hemingway egykori lakóházát keressük fel, amely az író egyetlen állandó lakóhelye volt az Egyesült Államokon kívül. Több, mint két évtizeden keresztül lakott kubai otthonában, ahol olyan művek születtek, mint az Akiért a harang szól és Az öreg halász és a tenger.

Délután kerékpáros városnézésen veszünk részt – kb. 15 km – melyen helyiek mutatják meg az igazi Havannát.

December 21. Santiago de Cuba
Reggel egy belföldi járattal Santiago de Cuba városába repülünk, ahol felvesszük az autónkat. Santiago de Cuba Kuba második legnagyobb városa, a keleti országrész központja majdnem félmillió lakosú, Havannához képest mégis kisvárosias hangulatú. A repülőtérről a belvárosba utazunk, majd gyalogos városnézésre indulunk. Többek között megnézzük a város főterét, a Casa de la Trova épületét, a kubai zene otthonát. Santiago a salsa szülővárosa, itt ápolják legintenzívebben a kubai népzene hagyományait. A városi temetőben felkeressük Fidel Castro sírját.

Késő délután Bayamo (128 km) városába utazunk, de útközben megállunk El Cobre-ban. Santiago de Cubától 10 km-re nyugatra található Kuba leghíresebb temploma, amely hírnevét az itt található fekete Madonna faszobrának köszönheti. Népszerű zarándokhely, Hemingway az 1954-ben, az Öreg halász és a tenger című kisregényéért kapott Nobel-díját hagyta itt felajánlásként.

szállás: Bayamo – 2 éj

December 22. Bayamo
A mai nap a célunk az 1000 méteres magasságban fekvő Alto del Naranjo kilátópont.
Sierra Maestra Kuba egyik leglátványosabb hegysége, amelynek különösen gazdag növény- és állatvilággal rendelkező tájait nemzeti park védi. Lélegzetelállítóan szép köderdőkkel körbevéve itt emelkedik Kuba legmagasabb csúcsa, az 1974 méteres Turquino. A hegység mikroklímája kedvez a köd kialakulásának, ezért a fákat sok helyen megülő pára különösen sejtelmessé teszi a trópusi dzsungelt. A gyakran szitáló enyhe csapadéknak köszönhetően rengeteg az orchidea és az óriáspáfrány. A sziklákat kiterjedt mohatakarók fedik, a magasban gyönyörű fenyvesek húzódnak.

Az erdei ösvény igazi őserdőben, egyedülálló köderdőben vezet. Felkeressük Castro egykori főhadiszállását, ahonnan a forradalmat irányította, majd a múzeumot és a tábori kórházat. Fényképeznünk nem szabad, a kamerákat a parancsnokság előtt 2 kilométerrel le kell adnunk megőrzésre. A tábor után felkapaszkodunk a szomszédos hegytetőre, ahol a rádióadó állt. Megcsodáljuk a kilátást, majd a már ismert úton visszatérünk. Táv: 12 km, szint: fel 550 m, le 550 m.

December 23. Bayamo – Manzanillo – Las Tunas – Camagüey
A napunk legnagyobb része utazással telik, amelynek során a Sierra Maestra hegységtől Kuba középső vidéke felé haladunk (290 km). Útközben egy rövid városnézés erejéig megállunk a tengerparti Manzanillo városában. A település kiesik a turistaútvonalakból, épp ezért különösen érdekes számunkra. A belvárosban sétálva mintha még kubai viszonyok között is időutazásban lenne részünk. Kora délután állunk meg Las Tunas városában egy fotószünetre. Kora este érkezünk Camagüey városába. A település tartományi központ, háromszázezer lakosával Kuba harmadik legnagyobb városa.

szállás: Camagüey – 2 éj

December 24. Camagüey
Camagüey-jel ismerkedünk, ahol a gyarmati épületek, a kanyargós utcák, a számos templom és a régi piacterek azonnal magával ragadják az utazót. Az utcákat szándékosan tervezték zegzugosra, így védvén meg a várost a kalóztámadásoktól. Camagüey ékessége a katedrális, amelyet a II. János Pál pápa 1998-as látogatása után érkezett adományokból újítottak fel.

December 25. Trinidad
Karácsony első napját Trinidadban, Kuba egyik leghangulatosabb kisvárosában töltjük. Az UNESCO Világörökségek között is megtalálható település egymásra párhuzamos és merőleges utcákból áll, a kopottas épületeket szép ablakrácsok díszítik. Az utcákon 50-60 éves autók parkolnak, amik többsége ma is használatban van. A macskaköves utcákon végigsétálva érkezünk a főtérre, ahol a Szentháromság templom áll.
Az óváros koloniális épületei, hangulatos terei, kedélyes helyiek között sétálhatunk, vagy felmehetünk a Brunet Palota tetejére, ahonnan rálátni a városka távoli pontjaira is. Estére megelevenednek az éttermek, bárok, helyiek által látogatott kis kocsmák, magányos zenészek és kisebb zenekarok töltik meg telített ritmusokkal a trinidadi éjszakát. A 7 éves kubai rumok, az autentikus salsázás, vagy egy merengve elszívott szivar mind feledhetetlenné varázsolják éjszakánkat Kuba egyik legszebb városában.

A városnéző séta után megihatunk egy koktélt valamelyik autentikus hangulatú bárban, vagy kedvünkre fényképezhetjük az utcákon közlekedő autómatuzsálemeket és a kedves trinidadi embereket.

szállás: Trinidad – 2 éj

December 26. Playa Ancón
A: Karácsony másnapját Playa Ancón strandján, a Karib-tenger mellett töltjük. Kedvünkre nyaralhatunk, napozhatunk és strandolhatunk a karibi parton.

B: Ha nem akarunk pihenni, akkor elkanyaroghatunk a Topes de Collantes-ba, ahonnan egy dzsungeltúra során leereszkedünk a Salto de Caburní vízeséshez. Menet közben változatos mészkőformákra csodálkozhatunk rá, a mimózafák árnyékában kávéültetvényekre látunk. A vízesés alján kristálytiszta természetes medencében csobbanhatunk, majd ha kipihentük magunkat, nekivágunk a mászásnak, felkapaszkodunk a túra kiindulópontjához, ahonnan visszaatózunk Trinidadba (Táv: 2,5 km/ irány; Szint 480 méter/ irány).

Este akinek kedve van a kubai partizáshoz, azokkal megnézzük, hogy mit nyújt a Casa de la Música vagy az egyedi hangulatú Las Cuevas diszkó, ami egy csodálatos cseppkőbarlangban található. .

December 27. Santa Clara
Santa Claraba autózunk – útközben stopover Ruinas de Ingenio romjánál -, ahol a forradalmár, Che Guevera mauzóleuma áll.
Ernesto „Che” Guevara itt vívta meg a végső csatáját a Batista-rezsim zsarnoksága ellen. Őrzi is a város az argentin orvosdoktorból lett kubai szocialista forradalom egyik legfőbb vezetőjének emlékét emlékművel, mauzóleummal és a helytörténeti múzeum életét kronológikus sorrendben bemutató állandó kiállításával.

szállás: Santa Clara – 1 éj

December 28. Cienfuegos
Cienfuegosba, a „dél gyöngyszemének” nevezett városba utazunk, amely sok utazó kedvence. A gyönyörű öbölben fekvő települést a franciák alapították. A bájos épületek többségén még ma is tetten érhető az egykori gyarmati szépség és elegancia.

szállás: Cienfuegos – 1 éj

December 29. Disznó-öböl
Reggel a Zapata-félszigethez utazunk, ahol délelőtt a Zapata-félsziget természetvédelmi területére látogatunk, amely szigorúan védett bioszféra rezervátum. A Zapata-mocsár nehezen megközelíthető vidéke a kubai rombuszkrokodil utolsó természetes élőhelye, továbbá otthont ad milliónyi flamingónak is. Az ökotúra érinti a La Salina sósvizű lagúnát, aminek partján vízimadarak, a vízben barrakudák élnek.

szállás: Playa Larga – 2 éj

December 30. Disznó-öböl
Folytatjuk az öböl környékének a felfedezését: a reggeli után elhagyjuk a szállásunkat, majd egy motorcsónakos kirándulásra indulunk. A mocsaras Laguna del Tesoro vizén utazunk körülbelül 15-20 percet, majd kikötünk egy szigeten. Felkeresünk egy rekonstruált indián falut, ahol képet kaphatunk Kuba őslakosainak életéről. Ezután a motorcsónakokkal visszatérünk a szárazföldre és felkeresünk egy krokodilfarmot (Criadero De Cocodrilos – 10 km).

December 31. Havanna
Reggel Havannába utazunk, ahol az év utolsó napját töltjük és részt veszünk a kubai szilveszteren.

Többféle programból válogathatunk: pl. old time autós túra

szállás: Havanna – 1 éj

Január 1. Vinales-völgy és környéke
A szigetország délnyugati részén fekvő Vinales-völgy Kuba leghíresebb dohánytermesztő vidéke. Itt teremnek a világ legjobb dohánylevelei, amelyek a kubai szivar alapanyagát adják. De a Vinales-völgy nem csak erről híres. A vörös föld borította völgyekben trópusi kúphegyek emelkednek, amelyek nem ritkán 300-400 méteresek. A buja erdővel borított gúla alakú hegyek több ezer barlangot rejtenek.

Mivel előző napi bulit ki kell pihenni, így a délelőtt folyamán indulunk Vinales felé. A mai nap csúcspontja az Indián-barlang lesz, amelyet gyalogosan és kis motorcsónakokkal fedezünk fel. Útközben Soroaban állunk meg, ahol egy érdekes botanikus kertet nézünk meg.

útvonal katt ide

szállás: Vinales

Január 2. vinales-i lovastúra
Másnap egy lovastúrán veszünk részt a festői Vinales-völgy hegyei között. Aki nem lovagolt még soha, ne aggódjon, mert egyrészt a vezetők tapasztaltak, másrészt a kis növésű vinalesi lovak kitűnően ismerik a vidéket és a lovaglásban járatlan turisták szokásait.
Lovaglás a Viñales-völgyekben, ahol útközben megállunk egy „Őskori falnál”. A “Los Acuáticos Montaña-t” is útba ejtjük, ahol a lovakról leszállunk és megnézzük a csúcsot.
A túra során egy helyi családot is felkeresünk, akik elmagyarázzák a gyógyulás gyógyító tulajdonságairól szóló ritka hiedelmüket, valamint a „guarapo” cukornádlé ízét is megkóstoljuk; mindez gyönyörű kilátással a völgyre.
Látogatást teszümk egy természetes tónál, ahol úszhatunk is egyet, majd egy dohány – szivar – ültetvényhez megyünk, ahol az ültetési folyamat egy helyi mezőgazdasági termelő fogja elmagyarázni. A szivart a helyszínen lehet kipróbálni.
Ezt követően egy kávé ültetvényt fedezünk fel, ahol megismerjük a kávé készítésének különböző folyamatait. A napot egy hagyományos kubai vacsorával végződik José Manuel családi házában.

szállás: Vinales

Január 3. Havanna
Reggel Palma Rubia felé vesszük az irányt, hogy komppal átmenjünk Levesia szigetére (Cayo Levesia), ahol utolsó teljes napunkat töltjük el Kuba egyik legszebb szigetén; kipihenve az út fáradalmait 🙂 A komp kiszámíthatatlansága miatt az éjszakát Palma Rubiában töltjük.

szállás: Havanna

Január 4. Havanna – Moszkva – Budapest, repülés (Aeroflot)

Délelőtt Havannába autózunk.

Havanna 14:35 – Moszkva 10:00, Moszkva 21:10 – Budapest 22:00

OLVASD EL! – FONTOS INFÓK!
Az utazás kalandtúra, amely Kuba távoli, ritkán lakott részeire is elvezet. Kuba szocialista köztársaság, annak minden hátrányával. Gyakoriak az áramszünetek, akadozhat a vezetékes vízszolgáltatás, az utak pedig sok helyen rossz állapotúak.

Szállás:
Helyi casa-kban szállunk meg. A casa particular a kubai zimmer feri, helyi családok saját házaiban utazóknak rövid távra kiadják a lakásukat, szobáikat.

Szükséges felszerelés
Öltözet: könnyű nyári ruhák, strapabíró túraöltözet, tartalék meleg ruha és polárdzseki, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát, kényelmes túracipő, fürdőruha, szandál, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen. A lovaglás során hosszú nadrágot érdemes viselni.
Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a túrákhoz, fejlámpa, napolaj, szúnyogriasztó, napszemüveg.

Időjárás
Az utazás időpontjában a legmagasabb nappali hőmérséklet 30-34 °C körül várható, éjszaka pedig körülbelül 20-24 °C-ra hűl le a levegő. Ha egy hidegfront halad át Kuba felett, akkor pár fokkal hűvösebb lehet, ezért mindenképpen legyen nálunk tartalék meleg ruha.
A Sierra Maestra hegyei között hűvösebb időjárás várható. 1500 méter körüli magasságban napközben 22 °C valószínű. A hegyek között számíthatunk némi esőre, de az ország többi részén nem várható jelentős csapadék.

Kommunikáció
Kuba hivatalos nyelve a spanyol, angolul nagyon kevesen beszélnek. A wifi egyre elterjedtebb Kubában, ám nem szabad komoly sebességet várnunk tőle. A wifi eléréséhez kártyát kell vásárolnunk, ami sok helyen kapható.

Útiokmányok, vízum
Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak Kubába. Az útlevélnek a kilépéshez képest még további hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Elektromos áram
Kubában az európaitól eltérő elektromos csatlakozó van használatban. Célszerű már itthonról magunkkal vinni megfelelő átalakítót. Kubában kétféle elektromos szabvány van érvényben; elterjedtebb az amerikai típusú 110V. Néhány szállodában érhető csak el a 220V-os feszültség. A 110V a 220V-tal működő akkumulátor-töltők számára nem okoz gondot, a töltés valamivel lassabb lesz.

Va­lu­ta
Kubában kétféle fizetőeszköz van érvényben, emiatt Kuba egyszerre olcsó és drága ország egy külföldinek. A kubai lakosok a mindennapi életben a pesót (CUP) használják, aminek az értéke kb. 12 Ft. Ebben a pénznemben a mi pénztárcánknak fillérekbe kerül az utcán árult szendvics, fagylalt, ásványvíz, de amint a turisták által látogatott helyekre érkezünk (szállodák, éttermek, múzeumok ajándékboltjai), ott már csakis konvertibilis pesóval (CUC) fizethetünk, amelynek az árfolyama az amerikai dollárhoz kötött. 1 konvertibilis pesó – CUC = 290 Ft

Külföldi turista csak konvertibilis pesót válthat (repülőtéren vagy bankban), régi pesóhoz csak úgy juthatunk, ha valahol abban adnak vissza. Azokban az üzletekben azonban, ahol kizárólag konvertibilis pesóval fizethetünk, a régi pesót nem fogadják el a külfölditől sem. A külföldiek által látogatott üzletek árai a nemzetközi árszinthez igazodnak. A szállodákban és éttermekben csak a konvertibilis pesót használhatjuk, az árak a Nyugat-Európában megszokott szintet képviselik.

Kivitelre kizárólag az eurót (EUR) javasoljuk, amit a repülőtéren és a bankokban válthatunk be konvertibilis pesóra. Bankkártyával szinte sehol nem lehet fizetni és a készpénzfelvétel sem mindig egyszerű a kisebb településeken, ezért az utazásra szánt összeget készpénzben hozzuk magunkkal. Az USD-t 10%-os felárral váltják.

Néhány árlista:
Pizza utcára nyíló büféablakból: 15-25 CUP,
szendvicsek 25-35 CUP
Üdítő, sör: 25-35 CUP
3 dl gyümölcslé üvegpohárban: 5 CUP
Kis méretű sütemények pékségből: 1 CUP
Utazás helyi járaton: 1 CUP
Utcai hétköznapi szivar 5 CUP (cukroszacskószerű csomagolásból, egyszerű kék gyűrűvel)
Utcai gyümölcsárustól kis banán 1 CUP/db, ananász 15 CUP/db

Gyakorlatilag minden mást CUC-ban határoznak meg.
Mojito, Habana Libre koktélok bárokban akciósan 1 CUC-tól,
0,7 L-es Havana Club fehér rum üzletben 4 CUC,
1 L-es barna 7 CUC
Üdítő (Ciego Montero márkájú Tukola, Naranja és Limón) és sör (Cristal gyengébb, és Bucanero erősebb fajták) 0,33L 1 CUC-tól,
ásványvíz (Ciego Montero) 1,5L 0,7 CUC-tól,
szintén Ciego Montero üdítő 1,5L 1,5 CUC
képeslap 0,5 CUC, állami boltban 1 CUC
üzemanyagár: diesel 0,80 cuc/l, 94-es benzin 1,2 CUC/l
eredeti szivar 10 CUC/db-tól

Szivar:
Eredetit kizárólag a Casa de la Habana feliratú üzletben lehet kapni (nagyon ritka esetben még itt is előfordul trükközés, amit a sérült-átvágott gyári zárószalagok, vagy sérült zárjegyek jeleznek). Márkás szivarokat csak állami tulajdonú vállalatok gyárthatnak, melyek kitűnő minőségűek, és az üzletben üvegfalú helyiségben (humidor) hűtött, szabályozott páratartalom mellett tárolják. Minden más, utcán, kis üzletben, étteremben kapható szivar egészen biztosan hamisítvány. Minden szivarárus ennek ellenére megesküszik, hogy van egy rokona, aki a gyárból lopta ki az eredetit, vagy a gyári műszak után a gyári alapanyagokból készít még szivarokat, vagy az étterem tulaja épp az előbb nyitotta ki az eredeti dobozt – kivétel nélkül mindegyik hamisítvány, magas áron. Rengetegen próbálnak szivart eladni. Az állami dohányboltban vásárolt, haza szánt szivarról kérjünk számlát, a határon kifelé esetlegesen kérhetik, illetve igazolatlan eredetű szivart nem engednek ki bizonyos mennyiség fölött.

Részvételi díj: 850.000 Ft/fő, visszatérő utasainknak 800.000 Ft/fő

Részvételi díj tartalmazza:
– repülőjegyeket illetékkel és személyenként 1db feladott poggyásszal
– belföldi repülőjegyet illetékkel és személyenként 1db feladott poggyásszal
– kilépési illetéket
– autóbérlés díját
– szállást 16 éjszakára
– reggelit
– kerékpáros túra Havannában
– old timer autós túra Havannában
– Che Guevara ház Havannában
– 1 napos túra a Bayamo Hegységben
– 2 napos túra a Zapata félszigetnél a Disznó Öbölnél
– 1 napos lovas túra Vinalesben
– Tinidadban a helytörténeti múzeumba és a kilátótoronyba
– csoportkísérő díja
– foglalási díj

Az ár nem tartalmazza:
– vízum díját, kérésre segítünk az intézésbe
– benzin díját
– a reggelin kívüli étkezéseket

Az előleg: 500.000 Ft/fő, a hátralékot indulás előtt 45 nappal kell megfizetni.

FIGYELEM
A túra mindenképpen indul. Egyedül is jelentkezhetsz. Foglalás az előleg befizetésének sorrendjében történik. Az útra maximum 8 ember jelentkezhet, azaz két autónyi. Az első három jelentkezőnél nincs megkötés, viszont a többi jelentkező foglalása csak akkor véglegesedik, ha meg van egyszerre a következő 5 fő (az autó miatt).