Peking és környékének felfedezése

“Az egyik legjobb utazásom volt, pláne hogy sose terveztem, hogy elmenjek Kínába, de nagyon nem bántam meg.” – Hajnalka

Ha egy mondattal kellene jellemezni egy kínai utazás tapasztalatait, vagy a Kínával való első találkozást, akkor a fenti gondolat tökéletesen alkalmas lenne erre. Általánosságban elmondható, hogy valójában sok ember nem érez késztetést arra, hogy Kínába utazzon, de amikor megérkezik, egyszerűen “megragadja” az ország és “nem engedi el”. Az utazók nagy részét hamar ámulatba ejti, elvarázsolja a több ezer éves múlt, a több ezer km hosszú Nagy Fal; a Tiltott Város, ahova csak az elmúlt 100 évben léphetett be földi halandó. Akármerre mész, akármiről beszélsz, a számok, a terek hatalmasak, még sincs káosz! (Kivétel a fel- és leszállásnál a buszon, metrón, de ott is Te fogsz nyerni, mert nagyobb vagy náluk :D) Nincsen kosz, szemét! 500 méteren belül biztos, hogy találsz egy tiszta WC-t.

Gyere velünk Kínába, és garantáljuk, hogy az élmény felejthetetlen lesz! Elképzelhető, hogy a nagy tömeg és nyüzsgés miatt a körút végén már úgy érzed majd, hogy egy lakatlan szigeten pihennéd ki a fáradalmakat, de hidd el, Kína annyi csodát rejteget, hogy megéri megnézni és beleszeretni!

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA: 
2019.01.11.-01.19.

Magyar állampolgárnak az utazáshoz a visszaindulástól számított hat hónapig érvényes útlevélre van szüksége.

ProgramHasznos információkTranszferMenetrendValutaváltásVízumJó ha tudodOltásokHa baj vanOkosságok

A csoporttal csoportkísérő tart és egyedül is jelentkezhetsz. A feltüntetett programokat a kiírt ár nem tartalmazza! Azokon a részvétel nem kötelező, amennyiben részt veszel rajta, úgy a program önköltségi ára fizetendő a helyszínen. Hogy néz ki egy ilyen: például megérkeztek a Badalingba (Nagy Fal), a belépőt (40CNY) megveszi mindenkinek a csoportkísérő, majd Te utána kifizeted neki, vagy pedig a nap végén összeszedi az egész nap folyamán költött összeggel együtt, ez megbeszélés kérdése.

Január 11.
11:35-ös indulással egy átszállással másnap

Január 12.
reggel érkezel 07:50-kor Pekingbe. Szállás elfoglalása, szabadprogram, környék felfedezése.

Január 13-14-15-16-17-18.
Peking felfedezése. Tiltott város, Nyári Palota, Láma Templom, Ég temploma, Nagy Fal Badalingnál, Shanhaiguannál (itt ér a tengerbe a Nagy Fal), Pekingi Állatkert – pandák megtekintése, Gyöngypiac stb. A teljes pekingi program úgy lesz elosztva, hogy kényelmes tempóba fedezd fel a várost. A pekingi programok Badalinggal együtt (belépők, közlekedés) kb. 35-40.000 Ft-ba kerülnek, Shanhaiguan egy napos program (200km) kb. 25.000 Ft.

Január 19.
11:35-kor indulunk haza egy átszállással 18:30-kor érkezel Budapestre

Foglaláskor minden esetben az útlevélben feltüntetett nevet kell megadni! A csoport minimum 10 fővel indul, amíg nincs meg a megfelelő csoportlétszám, addig a jelentkezés opcionális és vissza is mondható. Amint megvan a 10 fő, úgy az iroda értesít, ekkor az előleg befizetése után (1-2 munkanap) válik véglegessé a foglalás. Ezután lemondásra nincs lehetőség!

FIZETÉSI FELTÉTELEK:

A foglaláshoz 150.000Ft előleg megfizetése szükséges. Irodánk ezután befoglalja a kiválasztott utat, majd e-mailben megküldi az utazási szerződést, a számlát és a visszaigazolásokat. A fennmaradó összeget indulás előtt 45 nappal kell kiegyenlíteni.

Közösen történik az utazás tömegközlekedéssel.
Az utazás menetrend szerinti járattal történik egy rövid átszállással! (A légitársaság a menetrend változtatás jogát fenntartja!)
Budapest 11:35 – Helsinki 14:55, Helsinki 18:10 – Peking 07:50
Peking 11:35 – Helsinki 14:25, Helsinki 17:10 – Budapest 18:30
Kínai Népköztársaság hivatalos pénzneme a jüan (CNY). Az éppen aktuális árfolyamot a Magyar Nemzeti Bank honlapján megtalálod.
Kérésre a legtöbb magyarországi valutaváltó tud beszerezni, de tudsz váltani a Bank of China-ban Budapesten a Sportarénánál. Kint csak bankokban lehet pénzt váltani. 2017. áprilisában volt olyan kis bank, ami az angol fontot nem volt hajlandó beváltani. Az euróval, dollárral nincs probléma. Minden esetben meg kell őrizni a váltásról kapott bizonylatot, mert ha marad jüanod, csak ennek ellenében váltják vissza!
Magyar állampolgárnak a beutazáshoz a visszaúttól számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkeznie!
Kína vízumköteles ország. A vízum díja (2017. május) 20.000Ft. A vízumot a Kínai Nagykövetségen lehet megcsináltatni. Cím: 1068 Budapest, Benczúr utca 18. Nyitva tartás 09:00 – 11:45.
Szükséges dokumentumok:
– kitöltött vízumigénylő lap, itt letöltheted
– útlevél és annak fénymásolt példánya
– 1db igazolványkép

!!FIGYELEM!! Ha saját magad intézed a vízumodat, erre figyelj:
Ha munkanélküli vagy egyéni vállalkozó vagy, akkor szükség van még az út teljes időtartamára vonatkozó utasbiztosítás másolatára, illetve bankszámla kivonatra, amelyen a fedezet legalább napi 100 dollár, vagyis 13 napnál 1.300USD.

Az MKeys Travel más, mint a többi utazási iroda, főleg a csoportos utak tekintetében. Nálunk a következőképpen néz ki egy ilyen út:
Jelentkezhetsz egyedül is! Ami azt jelenti, hogy társítunk valakivel, ha van lehetőség nemre és korra való tekintettel. Minden szálláson két külön ágyas szoba fog rendelkezésetekre állni, de ha szeretnéd, természetesen fizethetsz egyágyas felárat.
A másik fontos információ, hogy csoportkísérő van, nem pedig idegenvezető! A csoportkísérő és az idegenvezető között egyetlen különbség van: a csoportkísérő ugyanúgy elvisz téged mindenhova, megszervez mindent, segít bármiben, viszont ami nagyon fontos, hogy az adott nevezetességnél nem tart idegenvezetést, történelmi, művészettörténeti bemutatást. A csoportos utazásaink kedvező árának ez az egyik legfontosabb tényezője.
A csoport minimum 10 fővel indul, addig a jelentkezés csak opcionális.

Internet: A kínai hálózatra csatlakozás után (kb. 10 perc és 24 óra között, teljesen változó), az alábbi szolgáltatásokat blokkolják: Facebook, Gmail, Google, Viber, Skype, Google Maps és az összes Google szolgáltatás. A legidegesítőbb az egészben, hogy a telefon jelez, hogy kaptál üzenetet, de megnyitni már nem tudod. A legegyszerűbb, ha csinálsz egy Yahoo-s e-mail címet és arra irányítod át a levelezésed.

Repülőtér, vám: Figyelem! „Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható.”
Kábítószer: nagyon szigorúan büntetik a használatot és a szállítást is.
Antik, kulturális relikviák: kivitele tilos.
Ha a vámszabályokról szeretnél többet tudni, keresd fel a Konzuli Szolgálat honlapját:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kina

Zsebtolvajlás: Figyelem! A turisták által látogatott helyeken nagyon gyakori a zsebtolvajlás, főként ott, ahol nagy tömeg van. Értékeidre kiemelten figyelj! A Konzuli Szolgálat azt javasolja, hogy útleveledet, okmányaidat lehetőleg biztonságos helyre tedd el, az útlevél adatoldaláról és a vízumról/tartózkodási engedélyről készíts fénymásolatot.
Pénzhamisítás: A helyi idegenvezetők felhívták a figyelmünket arra, hogy mostanában gyakran hamis pénzzel csapják be a turistákat. Leggyakrabban a 100 jüan címletnél figyelhető meg visszaélés. Ha Kínában szeretnél jüant vásárolni, akkor ajánlott a pénzváltást bankban elvégezni, a nyugtát pedig eltenni.

Eltérő szokások és higiéniai viszonyok: Érdemes felkészülnöd arra is, hogy nagyon más illemszabályok, kulturális szokások vannak érvényben Kínában, melyek a higiéniai viszonyokat is alapvetően befolyásolják.
WC-használat: A turisták által közkedvelt helyeken általában található angol WC is, viszont jellemzően a kínaiak számára természetes „guggolós vécék” vannak túlsúlyban. Az angol vécék sokszor sajnos nagyon koszosak, tekintve, hogy a kínaiak nem ráülnek, hanem sok esetben ráguggolnak azokra is. Egy hasznos gyakorlati tanács: guggolás előtt pakold ki a zsebedet és zárd be a táskád, ellenkező esetben hamar a lyukban találhatod értékeidet.
Nyilvános WC: A kínaiaknak egészen mások az intimitás határaik. A nyilvános vécék gyakori jellemzője, hogy nincs ajtó, és többnyire csak derékig érő paravánok választják el a földön található lyukakat. Néha még paravánok sincsenek, csak az egymás melletti lyukak a földön. Természetesen a turisták által közkedvelt helyeken (pl. múzeumoknál, templomoknál, palotáknál stb.) a vécék (angol vagy guggolós) fallal és ajtóval ellátottak, viszont érzékelni fogod, hogy sok kínai ennek ellenére sem használja az ajtót, vagy nem zárja be azt.
Harákolás, köpködés: mindennapos jelenség az utcán való köpködés, sajnos a zsebkendő használata sok kínai számára még ma sem elfogadott.
Jó tanács: Kényelmesebbé, és mindenekelőtt tisztábbá teheted az utadat, ha mindig van nálad nedves kéztörlő és kézfertőtlenítő gél.

Vásárlás: Az idegen nyelvek ismerete nem mondható általánosnak Kínában. A fiatalok, a divatosabb boltokban dolgozó eladók általában jobban beszélik az angolt és nyitottabbak is, viszont az is megeshet, hogy Pekingben a Tian’ anmen tértől 2 percre lévő étteremben már köszönni sem tudnak Neked angolul. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, és a metakommunikációs jelzésekre sem nyitottak a felszolgálók, keress másik éttermet, így elkerülheted a kellemetlen félreértéseket (pl. a túlárazottnak tűnő számla tisztázása).
Ha szuvenírvásárláskor alkudozásra kerül a sor, akkor általában a számológépet hívják segítségül az eladók, abba ütik be az ajánlott árat. Utcai árusoknál, piacon, ha nincs kiírva valaminek az ára, alkudj! Érdemes előre átgondolni magadban, hogy számodra mennyit ér meg az adott portéka, ez segíthet téged az alkudozásban! Irreálisan magas áron ne vásárolj meg szuvenírt, két sarokkal arrébb nagy valószínűséggel szembe fogsz találkozni ugyanazzal, akár sokkal kedvezőbb áron. Főként az utcai árusok hajlamosak háromszor, négyszer drágább árat mondani, mint amennyiért kis alkudozás után odaadják.
Példa:
Selyemgubóból készül párna, Gyöngypiac. Csak most, csak neked 500 jüan, de csak azért, mert ma az első vásárló vagy, amúgy 800 jüan lenne. A végső ára 140 jüan volt. Persze közben volt érvelés, veszekedés, ordibálás, plusz kétszer otthagytad az árust.
Másik véglet, Selyempiac: Olyan Adidas melegítő, hogy nem mondod meg, hogy nem eredeti. Az alábbi beszélgetés zajlott le:
– 400 jüan
– Annyiba kerül a márkaboltban az eredeti és ez nem az.
– 300 jüan. Yes or no?
– No.
– 170 jüan. Yes or no?
– No.
– Thank you, Bye, és lökött ki a boltból.

Közlekedés: Készülj fel arra, hogy bár a metró nagyon jól kiépített és gyors közlekedési eszköz Pekingben, iszonyú sokan utaznak rajta, és a tolakodás általános jelenség. A metróban akkor tudsz a legjobban érvényesülni, ha felveszed a helyiek enyhén tolakodós tempóját.
A taxi is jó választás lehet a közlekedéshez, a taxisofőrök általában korrektek a turistákkal. Azonban a taxiórához itt is ragaszkodni kell, ha nem indítja el a sofőr kérésre sem, ajánlott másik taxit keresni.

Kötelező védőoltás nincs. Az ajánlott védőoltásokról, és a biztonságos utazáshoz szükséges előkészületekről kérdezd meg a háziorvosodat, vagy keresd fel az Országos Epidemiológiai Központ honlapját.
Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasolt a palackozott víz fogyasztása.
Figyelem! Kínába minden itthon szedett gyógyszert érdemes magaddal vinni. A nagy nemzetközi márkák nehezen, de megtalálhatóak a gyógyszertárakban, de erre inkább ne számíts. És ami fontos, hogy többnyire a gyógyszerészek sem beszélnek (jól) angolul, így felesleges idegességtől kíméled meg magad, ha otthonról viszel olyan alapvető gyógyszereket, melyekre szükség lehet.
Ha bármilyen probléma, gond merülne fel az utazás során, akkor fordulj a csoportkísérődhöz.

Egyéb telefonszámok, magyar képviselet:

Nagykövetség, Peking: (00)-(86)-(10)-6532-1431, 6532-1432, 6532-1433

Konzuli Hivatal, Peking: (00)-(86)-(10)-6532-0665

Az alábbi linkeken tudsz tájékozódni arról, hogy szükség esetén milyen segítségért fordulhatsz a Konzuli Hivatalhoz

Átalakító a konnektorhoz nem szükséges Kínába.
Powerbank: rengeteg képet fogsz készíteni és az okostelefonod (a tapasztalat azt mutatja) a nap közepére le fog merülni.
Nem gondolnád, de érdemes elosztót is hozni magaddal. A mai emberek rengeteg műszaki holmit visznek magukkal egy-egy utazásra. Telefon, powerbank, laptop – ez rögtön három konnektort igényel 1 főre. A szállodákban nincs ennyi hely.

Ha az utalást választod, ne késlekedj, mert a kiválasztott út elfogyhat!

A részvételi díj tartalmazza:
Repülőjegyet Budapest-Peking-Budapest útvonalon
1 db 23kg-os feladott poggyász
Transzfert reptér – szállás – reptér útvonalon
Szállást standard 2 ágyas szobában reggelivel
Csoportkísérő díját
Foglalási díjat

A részvételi díj nem tartalmazza:
Fakultatív programokat, amelyek önköltségen vehetők igénybe, belépőjegyek és utazási költség helyben fizetendő
Vízum (kb. 20.000ft/fő)

 
Választható szolgáltatások:
Baleset-, betegség-, poggyász és útlemondási biztosítás Mapfre biztosító Superior-MG csomagja:

  • 18 év alatt: 5.859 Ft/fő
  • 18-70 év között: 8.370 Ft/fő
  • 70-80 év között: 25.110 Ft/fő

 
Gyermekkedvezmény:
Gyerekkedvezménnyel kapcsolatban írj az info@mkeystravel.com e-mail címre és leveledet 1-3 óra alatt megválaszoljuk munkaidőben.

HASZNOS INFORMÁCIÓK:
Foglaláskor minden esetben az útlevélben feltüntetett nevet kell megadni! A csoport minimum 10 fővel indul, amíg nincs meg a megfelelő csoportlétszám, addig a jelentkezés opcionális, módosítható és előleg fizetése sem szükséges. A foglalás véglegesítéséhez 150.000Ft előleg megfizetése szükséges. Bővebb információ picivel feljebb a Hasznos információ fül alatt.
ELÉRHETŐSÉG:
MKeys Travel
Telefon: 06 1 769 0301
Email: info@mkeystravel.com
Biztosítással kapcsolatos bővebb információért kattints ide.

Szállás leírás és foglalás:

Egy termék se felelt meg a keresésnek.