Marrakesh

Marokkó délnyugati részén, az Atlasz-hegység lábánál fekszik az ország egyik leglátogatottabb városa, a nyüzsgő, egzotikus, varázslatos atmoszférájú Marrakesh, ahol egyszerre merülhetsz bele a kulturális és történelmi emlékek élvezetébe, a tradicionális bazárok forgatagába, a hétköznapi marokkói életérzésbe…. Marrakesh különleges, sokszínű kultúrája hamar megragadja az odalátogatót, gyönyörű óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része, hagyományos piaca a Djemaa El Fna pedig Marokkó és a térség egyik legnagyobb forgalmú vásártere, ahol egzotikus portékák és mutatványosok színes kavalkádja várja az átutazókat, felejthetetlen élményeket nyújtva nekik…

AZ UTAZÁS IDŐPONTJAI:
2019.09.09.-09.13., 09.20.-09.23.

Az árak időpontonként és hotelenként változnak!

Magyar állampolgárnak az utazáshoz érvényes útlevélre van szüksége.

LátnivalókHasznos információkTranszferMenetrendValutaváltásVízumJó ha tudodOltásokHa baj van
Elnézést a hiányosságért, a feltöltés folyamatos, de úgy gondoljuk, ha van egy jó ajánlatunk akkor azt minél hamarabb tudnod kell!
Foglaláskor minden esetben az igazolványban (útlevél vagy személyi igazolvány) feltüntetett nevet kell megadni! Áraink foglaltság függvényében változnak, a gyorsabb ügyintézés miatt célszerű a bankkártyás fizetési módot választani. Fizetés után munkaidőben azonnal foglaljuk a repülőjegyet és a szállást, ezután lemondásra nincs lehetőség. A vásárlással elfogadod az Általános Szerződési Feltételeket.

Az árak időpontonként változnak és 2 fő részére érvényesek. Kérésre minden időpontra tudunk alternatív hotelt ajánlani. Utólagos poggyász hozzáadás plusz költséggel jár, a légitársaság aktuális díja + 3.000ft módosítási díj. Ameddig az út teljes összege nem került kiegyenlítésre, addig az út függő és nem tartjuk fenn a helyeket. Amennyiben a befoglalt út a meghirdetett áron nem elérhető, úgy három lehetőség közül választhatsz:

  • a különbözet megtérítése
  • ugyanolyan áron ajánlunk alternatívát (más időpont és/vagy más szállás)
  • visszamondhatod az utat és visszautaljuk a befizetett összeget

FIZETÉSI FELTÉTELEK:

A foglaláshoz a teljes összeget ki kell egyenlíteni bankkártyás fizetéssel vagy átutalással. Irodánk ezután befoglalja a kiválasztott utat, majd e-mailben megküldi a számlát és a visszaigazolásokat, melyek az Általános Szerződési Feltételekkel együtt képzik az utazási szerződést.

A repülőgép Marrakesh Menara nemzetközi repülőterére érkezik.
A repülőtérről 30 percenként indulnak légkondicionált buszok a városba 30 dirham egy irányba jegy, 50 dirham oda-vissza.
Taxival is be lehet jutnia a Medinába, ami nagyon fontos, hogy a taxis vagy kapcsolja be a taxi órát vagy előtte alkudjunk meg egy fix viteldíjban!
Az utazás menetrend szerinti közvetlen járattal történik! (A légitársaság a menetrend változtatás jogát fenntartja!)

Budapest 13:00 – Marrakesh 16:15
Marrakesh 17:40 – Budapest 22:55

Március 31.-től:
Budapest 14:00 – Marrakesh 17:15
Marrakesh – 17:40 – Budapest 22:55

Marokkó hivatalos pénzneme a marokkói dirham. Az éppen aktuális árfolyamatot a Magyar Nemzeti Bank honlapján megtalálod.

FONTOS

Tilos az országba bevinni dirhamot, ezért olyan valutát vigyél magaddal, melyet ott dirhamra tudsz váltani (pl. EUR, USD, CHF, GBP, CAD). Figyelem! A forintot nem tudod ott átváltani! Az utazás végén megmaradt dirham kivitele is tilos, ezért ajánlott még a kiutazás előtt visszaváltani azt.

A Konzuli Szolgálat az alábbi ajánlásokat adta közre a valutaváltással kapcsolatosan:
„A behozott konvertibilis valutáról érdemes behozatali bizonylatot kérni a beutazáskor, valamint banki vagy automata felvétel esetén az igazoló szelvényt megőrizni. A valuta kivitele csak a készpénz eredetének hiteles igazolásával törvényes, ellenkező esetben a vámhatóság az összeget vámletétbe helyezheti marokkói dirhamban. A jogszabály a valuta-kivitelnél nem határoz meg összeghatárt, gyakorlati tapasztalat alapján kis összegű valuta kivitelét tolerálják a vámtisztek. Marokkói dirhamot az országból kivinni nem lehet, így azt a visszautazás előtt javasoljuk visszaváltani.” Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?marokko

Magyar állampolgárok a visszautazástól számított 3 hónapig érvényes útlevéllel léphetnek be Marokkóba.

Fontos!
A belépésnél ügyelni kell arra, hogy a marokkói határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot bepecsételje az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális belépést az országba. Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak is minősülhet. Az országba be- és kilépés során minden alkalommal egy regisztrációs nyomtatványt kell kitölteni az utazással kapcsolatos főbb információkról, amelyet az úti okmány ellenőrzésénél kérnek el a marokkói határőrök (személyes adatok, úti okmány adatai, utazás célja, szálláshely címe). A nyomtatványok beutazáskor a repülőgépen kerülnek kiosztásra, kiutazáskor pedig a repülőtereken vannak kihelyezve, általában a poggyászfeladó pultoknál.” Forrás: Konzuli Szolgálat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?marokko

Irodánk nem csillagok alapján választ szállodát, hanem az utasok értékelései alapján. Az esetek 99%-ában csak olyan hotelek kerülnek fel az oldalunkra, amelyek értékelése a Tripadvisoron minimum 3,5-ös az 5-ből, a többi foglalási oldalon pedig minimum 7-es a 10-es skálán. Az esetek 1%-ánál, annyira jó ár érték aránnyal rendelkezik a szálloda, hogy emiatt kerül ki, de ezt jelezzük feléd. Ha csillagok alapján választanál szállodát tedd fel magadnak a kérdést tudod e mi a különbség a 2 és a 3 csillag között?

Ha kisétálsz a repülőtérről a főuthoz, amely maximum 7-8 perc séta, onnan már buszok járnak a központba, ahol a legtöbb szállás is található. Busz ára, pedig kerekítési hiba a taxi árához képest.

Vallás
Az iszlám a hivatalos államvallás. Más muzulmán országokhoz hasonlóan nem muzulmán ember nem léphet be mecsetbe, kivétel ez alól a casablancai II. Hasszán Nagymecset, melynek megtekintése belépődíj ellenében, megszabott időpontokban, és helyi idegenvezetővel megengedett.
A marokkói iszlám mérsékelt és nyitott természetű, a más vallásúak (pl. nyugati turisták) irányában toleráns, ugyanakkor kerülendő a provokatívnak tekinthető magatartás: pl. hiányos öltözet hölgyek esetében, feltűnő alkoholfogyasztás, a böjti hónap, a Ramadán idején (idén június 6-tól tart egy hónapig) az utcán történő étel- vagy italfogyasztás.

Öltözködés
Marokkóban nem szigorúak az öltözködési szokások, de nem célszerű a túlzottan nyitott ruházat viselése.

Időjárás
A napszúrás és a leégés veszélye jóval magasabb a hazainál, mivel a napsugárzás intenzitása nagyobb Marokkóban. Érdemes felkészülni a napsugárzás elleni védekezésre.

Közlekedés
Taxi: „A városokban kis (petit taxi) és nagy vagy iránytaxik (grand taxi) bérelhetők. A kistaxi viteldíja km-függő, de a taxióra ritkán működik, az iránytaxik ára fix. Kistaxival a városokat nem lehet elhagyni, vidéki úthoz kizárólag a nagyok vehetők igénybe előre kialkudott árért. A poggyász szállításáért – a távolsági buszokhoz hasonlóan – külön díjat kell fizetni. A taxik nagyobbik hányada régi évjáratú és rossz műszaki állapotú autó – de a szolgáltatás ára összességében alacsony.”
Tömegközlekedés: A nagyvárosokban van autóbusz-közlekedés, de színvonala kevés kivételtől eltekintve alacsonynak mondható. Rabatban átadták a várost átszelő villamos vonalat.
Távolsági busz: minden város elérhető ezzel, színvonala (pontosság, műszaki állapot, kényelem) ugyanakkor busztársaságtól függően nagyon változó, általában inkább alacsony.

Közbiztonság
Általánosan jó. Az idegenforgalmi központokban, közlekedési csomópontokban és a nagyvárosok főútvonalain a rendőri szervek jelenléte szembeötlő. A turisták által kedvelt, zsúfolt helyeken (pl. bazárok, piacterek, vásárok stb.) érdemes figyelni az értékekre, a zsebtolvajlás gyakrabban előfordul. Ha az irataidat elveszíted vagy ellopják, akkor mindenképpen szükséges jegyzőkönyvet kérni a rendőrségi bejelentésről.
A nagyobb idegenforgalmi központokban, óvárosokban és bazárokban (különösen a fes-i és a marrakesh-i medinában) a turistát gyakran megszólítják és idegenvezetői vagy más szolgáltatásokat, illetve árukat (márkásnak tűnő órák, ékszerek) kínálnak, ami a vásárló becsapásával végződhet.

Vásárlás
A boltok nagy része 8.30/9.00-12.00 óra, majd 14.30-18.00 óra között tart nyitva. A boltok kora délután sziesztát tartanak, kivéve a szupermarketeket, amelyek 9-től 21 óráig vannak nyitva. A bazárokban a legtöbb árura lehet alkudni. Javasolt az értékesebb áruk vásárlásakor számlát vagy nyugtát kérni, és azt megőrizni a határátkelés idejéig. A jobb szállodák, éttermek, szupermarketek és az üzletek egy része elvileg elfogad hitelkártyát (Amex, Visa, Eurocard stb.), de a meglepetések elkerülése érdekében javasolt a vásárlás megkezdése előtt tisztázni, hogy valóban tudsz-e kártyával fizetni (különösen ajánlott ez pl. benzinkutaknál).

Fényképezés, videó-felvétel
A fényképezés, videofelvétel készítése általában engedélyezett (kivéve a katonai és rendvédelmi objektumoknál). Az emberek nagy része ugyanakkor vallási okokból elutasító. Beleegyezés esetén gyakran pénzt kérnek a fotóalanyok.

Kábítószer birtoklása
Marokkóban a zéró tolerancia érvényesül a kábítószerbirtoklás, -fogyasztás, -kereskedelem kapcsán. Szigorú börtönbüntetést szabnak ki a legenyhébb jogsértés esetén is.

A WHO ajánlásai alapján Marokkóban külön oltási kötelezettség nincs, mert az európaitól nagyban eltérő fertőzési veszély nem áll fenn.
Ha bármilyen probléma, gond merülne fel az utazás során, akkor hívd irodánk telefonszámát: 06 1 769 0301, amely munkaidő után mobiltelefonra van átírányítva, így a nap 24 órájában elérhetőek vagyunk.

Egyéb telefonszámok:
Nagykövetség, Rabat: (00212) (5) 3775 7503

Az alábbi linkeken tudsz tájékozódni arról, hogy szükség esetén milyen segítségért fordulhatsz a Konzuli Hivatalhoz


Ha az utalást választod, ne késlekedj, mert a kiválasztott út elfogyhat!

A részvételi díj tartalmazza:

5 nap/4 éjszaka vagy 4 nap/3 éjszaka szállás 2 főre
Reggelis ellátás a Riad Hôtel Essaouira, a Dar Tuscia, a, Riad Dantella, a Riad N10 és a Riad Amira Victoria 2 ágyas szobáiban
Közvetlen repülőjegy Budapest-Marrakesh-Budapest útvonalon
Repülőtéri illeték
Személyenként 1db kézipoggyász max. 40x20x25cm
Foglalási díj

Választható szolgáltatások:

Feladandó poggyász:

  • 10kg-os 6.000 Ft/db mérete max. 55x40x20cm
  • 20kg-os 16.000 Ft/db

Elsőbbségi beszállás: 4.200 Ft/fő oda-vissza*
Fix ülőhely vásárlás: 3.000 Ft/fő oda-vissza**
Baleset-, betegség-, poggyász és útlemondási biztosítás Mapfre biztosító Lux-MG csomagja:

  • 18 év alatt: 1.540 Ft/fő/4 nap, 1925ft/fő/5 nap
  • 18-70 év között: 2.200 Ft/fő/4 nap, 2750ft/fő/5 nap
  • 70-80 év között: 6.600 Ft/fő/4 nap, 8250ft/fő/5 nap

Idegenforgalmi adó minden esetben helyszínen fizetendő!

Gyermekkedvezmény:

Gyerekkedvezménnyel kapcsolatban írjon az info@mkeystravel.com e-mail címre és 1-3 óra alatt megválaszoljuk munkaidőben.

*Elsőbbségi beszállás esetén személyenként 2db kézipoggyász vihető fel a repülőgépre 1db 55x40x20cm max 10kg, 1 db 40x20x25cm
**Az ülőhelyeket a légitársaság automatikusan osztja ki, arra semmilyen ráhatásunk nincsen (99%-ban szétülteti az utasokat). Az ár a legolcsóbb kategóriát tartalmazza, amely adott esetben elfogyhat. A hazafele úti ülőhelyet a részvételi díj már tartalmazza.

HASZNOS INFORMÁCIÓK:
Az árak időpontonként változnak és 2 fő részére érvényesek. Foglaláskor minden esetben az igazolványban (útlevél vagy személyi igazolvány) feltüntetett nevet kell megadni! A foglaláshoz a teljes összeget ki kell egyenlíteni bankkártyás fizetéssel vagy átutalással. Áraink foglaltság függvényében változhatnak. Fizetés után munkaidőben azonnal foglaljuk a repülőjegyet és a szállást, ezután lemondásra nincs lehetőség.
Bővebb információ picivel feljebb a Hasznos információ fül alatt.
ELÉRHETŐSÉG:
MKeys Travel
Telefon: 06 1 769 0301
Email: info@mkeystravel.com
Biztosítással kapcsolatos bővebb információért kattints ide.

Foglalható szállások:

Ár összehasonlító: